Telefon (+45) 71 99 50 54     E-mail [email protected]

Den store SEO-ordbog

Er du helt nybegynder i SEO?

... eller vil du blot have genopfrisket din SEO-parat-viden?

I denne ordbog kan du lytte til næsten 90 lydklip, der kan gøre dig klogere på SEO

En god SEO-guide for begyndere

Indholdsfortegnelse

Spring direkte til det du vil høre mere om!


Hvad er Google Penguin?

Google Penguin blev lanceret for første gang i 2012, og er en algoritme, som kan gå ind og give dårligere rangeringer til sider, som prøver at manipulere med google.

Hvis man altså benytter nogle teknikker i søgemaskinetoptimering til at manipulere med google, f.eks. kunstige links, så vil denne algoritme opfange det, og udgive dårligere rankings til dem, som prøver at manipulere med google.

Tilbage til toppen


Hvad er Google Panda?

Panda er en algoritme fra Google, som har fokus på tyndt indhold. Hvis du derfor har en side, hvor indholdet af det du skriver ikke er relevant, eller skaber en ringe brugeroplevelse, vil du altså få denne algoritme på nakken. Det kan selvfølgelig diskuteres, hvad tyndt indhold er, men presset fra Google Panda er ikke ret stort.

Det anbefales derfor helt klart, at der gøres en del ud af at fremstille indhold, som skaber høj værdi for brugerne.

Tilbage til toppen


Hvad er Google Hummingbird?

Google Hummingbird har medført, at google er blevet bedre til at læse, ligesom et menneske ville gøre. Det har medført, at man nu bør skrive sin tekst mere som om, at man skrev til et andet menneske, så det bliver mere naturligt.

Hummingbird ligger altså mærke til, om teksterne er rigtige tekster, eller om de udelukkende er rettet mod markedsføring. Man kan forsvare sig mod dette ved, at skrive teksterne så naturlige som muligt, og med så relevant indhold som muligt, set i brugernes øjne og ikke googles.

Tilbage til toppen


Hvad er Rich Snippets?

Rich Snippets er en måde, hvorpå du kan programmere din side, så google forstår , hvad specifikke datapunkter handler om. Det kan være data som stjerner, ratings, eller kalorier i en opskrift. Google bliver altså gjort opmærksom på, hvad der er hvad og på den måde, giver et bedre resultat for læseren.

Og her er det værd at huske på, at hvis brugerne er glade, så er google også glad, så det kan altså styrke din sides autoritet og ekspertise, hvilket er fordelagtigt i googles øjne.

Tilbage til toppen


Hvad er Redirects?

Når man snakker om Redirects, er der to forskellige Redirects, som man skal bør kende forskellen på. Der er henholdsvis tale om en 301 Redirect, hvor man fortæller google, at URL'en er permanent, og en 302 Redirect, hvor man fortæller google, at den ikke er permanent, og det kan være den flyttes tilbage igen.

Dette hæver både bruger værdien, og kan samtidig videresende linkværdi. Redirects lyder måske simpelt, men det dog stadig ret vigtigt, hvis man ønsker at skabe den højst mulige værdi.

Tilbage til toppen


Hvad er Black Hat SEO?

Hvis du overvejer at bruge Black Hat SEO, bør du måske lige overveje det en ekstra gang, da dette er meget uønsket af google. Black Hat SEO er SEO aktiviteter, som går imod googles retningslinjer, og kan godt nok virke fint i en periode, men det er en meget kortsigtet løsning, da google før eller senere vil få bugt med det.

Når google så før eller siden finder ud af dette, kan det være meget skadeligt for din side, og dit SEO arbejde.

Tilbage til toppen


Hvad er White Hat SEO?

White Hat SEO er det modsatte af Black Hat SEO, som gik mod Googles retningslinjer.

White Hat SEO følger altså googles retningslinjer til punkt og prikke, som f.eks. kunne være, at indholdet er brugervenligt, og at indholdet er godt og unikt. På længere sigt vil White Hat SEO være mere fordelagtig, da Black Hat SEO hurtigt bliver opfanget af google.

Ved at benytte White Hat SEO risikerer du altså ikke, at blive straffet af google, hvilket kan være meget skadeligt for dine placeringer, og alt dit SEO arbejde.

Tilbage til toppen


Hvad er Canonical Tag?

Canonical Tag er et HTML tag som du sætter på din side, hvor du fortæller, hvad den oprindelige destination for sidens indhold er. Det kan f.eks. være, hvis du kopierer noget fra et andet site i samme organisation.

Her vil du så fortælle google, at her stammer indholdet oprindeligt fra, og derefter laver et Canonical Tag med den oprindelige URL adresse. Det er altså en måde, hvorpå man fortæller google, hvad der oprindeligt skal være i indekset.

Tilbage til toppen


Hvad betyder CTR?

CTR er et SEO fagbegreb, og er en forkortelse af Click Through Rate. CTR fortæller dig, hvor mange, der klikker på dit resultat på søgemaskinen. CTR bliver opmålt i, hvor mange der klikker på dit resultat i forhold til andres, og bliver derfor opgjort i procent.

Hvis din CTR stiger, vil du også nemmere klatre op af rangeringen i søgemaskinen, og dermed få bedre placeringer. Ligger du derfor nummer 7, og flere og flere klikker ind på din side, frem for de ovenstående sider, vil google nok vurdere, at din side fortjener en bedre placering i søgemaskinen.

Tilbage til toppen


Hvad er et Sitemap?

Et Sitemap er et kort over alt det indhold, som du kan lave til google. Et Sitemap som du kan bruge, kan være en tekstfil med linjeskift, hvor der kommer en URL kode ind efter hvert linjeskift.

Det er en måde at fortælle google på, at det altså er alle dine webadresser, og på den måde være mere sikker på, at din side bliver indekseret. Effekten af dette kan dog være begrænset, men det kan også være en god mellemløsning.

Tilbage til toppen


Hvad betyder SERP?

SERP er en forkortelse af Search Engine Ranking Page, og er en betegnelse på den side der kommer frem, når du søger på et bestemt søgeord. Hvis du f.eks. søger på bil, vil den side der kommer frem på google være din Search Engine Ranking Page, eller bare SERP.

Med andre ord er det den side, hvor alle resultaterne kommer frem, når du søger på noget bestemt.

Tilbage til toppen


Hvad er Google Pigeon Update?

Pigeon opdateringen er en algoritme fra google, hvor søgeresultaterne i højere grad skal afspejle brugerens geografiske placering. Denne opdatering er et forsøg på, at vise brugerne så relevant indhold som muligt, så hvis man søger efter et firma, finder man ofte de lokale firmaer først.

Det skaber ikke ret høj værdi for en bruger, at finde resultater på f.eks. murer i København, hvis vedkommende bor i Esbjerg, og der er massere af murefirmaer i Esbjerg.

Tilbage til toppen


Hvad er Google Medic / YMYL?

Medic Opdate trådte rigtigt i kraft i 2018, og havde en stor indflydelse på mange. Denne algoritme fungerer på den måde, at den bedre kan vurdere, hvad der er rigtigt og forkert. Måden man kan afværge sig mod denne på er at sørge for, at ens domæne autoritet er god og domænet derfor bliver set som pålideligt.

Bliver ens domæne ikke set som pålidelig, kan man altså få denne algoritme på nakken. Det kan dog diskuteres, hvor upålidelig ens side skal være, før man kan blive straffet.

Tilbage til toppen


Hvad er Google AMP?

AMP er en forkortelse for Accelerated Mobile Pages og er en teknik google har lavet, hvor du kan bruge deres servere til, at lave hurtigere mobilsider. Problemet med dette er, at URLen kommer til at start med AMP, og det er kun via canonicals at for fortæller, hvor indholdet stammer fra.

Du forærer på den måde ret meget trafik til googles servere, og det kan være svært at måle, om det rent faktisk giver et boost i rankings, at bruge AMP. Det går dog ekstremt hurtigt, at indlæse sider når man benytter google med AMP, så på den måde kan det sagtens være en fordel.

Tilbage til toppen


Hvad betyder EMD?

EMD er en forkortelse af Exact Match Domain, og blev ofte brugt i gamle dage for, at snyde google. Idag kan brands få lov til at placere nummer 1, 2, 3 osv. på deres eget søgeord. Det kunne man ikke før hen, men hvis man f.eks. søger på Nutimo, vil vores side ligge nummer 1 og flere aspekter af vores hjemmeside nedenunder.

Dette giver både højere værdi for brands, men også skabe højere værdi for brugerne, som søger på specifikke brands.

Tilbage til toppen


Hvad er Domain History?

Domain history er et udtryk for, hvad der tidligere har lagt på et domain. Man kan tjekke, hvad der tidligere har lagt i et domain, hvordan linkprofilen har været osv., hvilket kan være en fordel, da det er svært at få et domain, som ingen før har brugt.

Din domain history kan altså være en indikator for, om du har et godt eller et skidt udgangspunkt for dit domain. Det kan derfor være en stor fordel, at tjekke og holde øje med sin domain history.

Tilbage til toppen


Hvad er en Manual Penalty?

Manual Penalty er en betegnelse for en straf man kan få, hvis man arbejder over googles grænser, i SEO arbejdet. Google kan selv få øjnene op for dette, men man kan altså også blive meldt, hvorefter google så efterforsker sagen, og manuelt går gennem dit arbejde. Man kan få en advarsel først, men man kan også blive straffet med det samme.

Tilbage til toppen


Hvad betyder Keyword Density?

Keyword Density er det procentvise antal af gange, dit keyword fremtræder i en tekst.

Nogen har retningslinjer for, hvor ofte et søgeord skal forekomme i en tekst, men har du dit søgeord så meget i spil, at det virker unaturligt, så har google en hummingbird, som straffer tekster, som ikke er naturlige, altså tekster der udelukkende har markedsføring som hensigt.

Før i tiden kunne man med fordel fylde tekster med søgeordet, men det fungerer ikke sådan idag, og er på ingen måde en fordel.

Tilbage til toppen


Hvad er LSI Keywords?

LSI er en forkortelse for Latent Semantic indexing, hvilket betyder, at du opretter nogle søgeord, som lægger sig op af dine andre søgeord, eller er relaterede til disse. Det behøver ikke være søgeord som betyder det samme, men som ligger i samme kategori. Google bruger disse keywords til, at finde ud af, hvad hele teksten handler om.

På den måde kan du gøre søgningen mere præcis, og samtidig hjælpe google med, at forstå indholdet af din side eller tekst.

Tilbage til toppen


Hvad er Duplicate Content (DC) ?

Duplicate Content betyder duplikeret indhold på dansk, og er en betegnelse for, at google elsker at fremvise unikt indhold til sine brugere.

Man bør derfor holde sig fra, at benytte sig af identisk indhold, altså indhold, der er blevet brugt før. Det kan i slemme tilfælde være med til, at trække din side ned i søgemaskinen.

Derimod kan man med fordel fokusere mere på, at skabe nyt og relevant indhold for brugerne, der både skaber mere værdi for brugerne, og som google sætter meget mere pris på, når de skal rangere sider.

Tilbage til toppen


Hvorfor er Content Recency vigtigt?

Content Recency og er en betegnelse for, hvor nyt indholdet er. Alt efter branche og lignende, kan Content Recency være en faktor for, hvordan man ranker i søgemaskinen. Er indholdet nyt og fyldigt, så vil det styrke ens ranking i søgemaskinen, hvilket gør Content Recency forholdsvist vigtigt, alt efter, hvilken branche man befinder sig i.

Det handler i alt sin enkelthed om, at brugerne sætter større pris på nyt og relevant indhold, og derfor finder større værdi i dette.

Tilbage til toppen


Magnitude of Content Updates!

Magnitude of Content updates er en betegnelse for, hvor meget du har opdateret dit indhold med. Der bliver lagt en del fokus på, at man bør holde sit indhold nyt og opdateret, men ændrer man 3 ord i en tekst af i alt 700 ord, bliver der altså ikke opdateret med ret meget.

Går du derimod ind og ændre på hele sektioner, tilføjer nye eller fjerner gamle, kan google se, at der bliver opdateret med en del, og går dermed ind og laver en genvurdering af indholdet. Man kan altså med fordel holde løbende øje med sit indhold, og eventuelt opdatere det en gang imellem.

Tilbage til toppen


Hvad er Outbound Links?

Outbound links er med andre ord, udgående links fra dit indhold. Man kan bruge Outbound Links som ranking signal, specielt to faktorer er her vigtige, nemlig kvaliteten af det du linker til, og hvorvidt det er samme tema som det du skriver om.

Hvis du derfor går ud og linker til en side, som er meget autoritær i googles øjne, og har samme emne som det du skriver om, kan der være gode muligheder for højere ranking.

Tilbage til toppen


Hvad betyder Syndicated Content?

synducated Content betyder, at du løbende får indhold fra andre sider. Det der er med syndicated content er, at det i princippet også er duplicated content, men google har altså nogle retningslinjer, som adskiller disse to ad, og gør syndicate content anderledes fra duplicated content.

Vær derfor varsom med, at dit indhold ikke går over til duplicated content, da google ikke sætter ret stor pris på dette.

Tilbage til toppen


Hvad er UX i SEO?

UX er en forkortelse for user experience, og er et begreb, som kigger på, hvordan bruger oplevelsen med en hjemmeside er. UX SEO er rigtig vigtig fordi, at hvis google kan se, at du har en ringe brugeroplevelse på din side, så vil du også have sværere ved, at rangere højere i søgemaskinen.

Har du derimod en god brugeroplevelse, vil det være nemmere for din side, at rangere højere. Når google skal vurdere bruger oplevelsen, kigger de bl.a. på bounce raten, og på time on site, altså hvor længe folk er på siden, og hvor mange, der hopper tilbage i søgemaskinen.

Tilbage til toppen


Affiliate Links og SEO?

Når folk klikker ind på et affiliate link, vil der blive aktiveret en cookie på vedkommende, og hvis vedkommende så handler, opretter sig eller udfører en lignende ønsket handling, inden for et bestemt antal dage, så vil affiliateren, altså vedkommende, der oprettede affiliate linket, få en kommission.

Det er dog vigtigt at fortælle brugeren af dit site, hvis der er affiliate links på din side, for ikke at stride imod googles retningslinjer, så vær derfor opmærksom på, at du gør dette tilstrækkeligt tydelig.

Tilbage til toppen


Hvad er SEO-HTML?

SEO-HTML handler i princippet om, at du med simple HTML tags kan fortælle google, at noget er en del af en bestemt sektion, og noget andet er en del af et en anden sektion. Det kan adskilles via. H2 tags (overskrifter), bullets quotes osv.

På den måde forstår google bedre, hvad der er hvad, og hvis du kan style din side med disse tags, så vil du både give brugeren en bedre oplevelse, og samtidig give google en forståelse for, hvad der er hvad på din side.

Tilbage til toppen


Hvad er Domain Age?

Domain Age er en betegnelse for domænets alder, hvilket også ligger meget i ordet. Humlen i dette er, at meget unge domæner kan have svært ved at rangere, hvorimod ældre domæner kan have nemmere ved det, da de har haft længere tid til, at skabe autoritet, og pålidelighed.

Domænets alder er også en direkte rangerings faktor. Google siger selv, at de ikke vurderer ret meget ud fra domænets alder, men det er altså en faktor.

Tilbage til toppen


Hvad er et Parked Domain?

Parked Domain betyder, hvis man oversætter det til dansk, parkeret domæne. Dette er en betegnelse for, hvorvidt man er stoppet med at opdatere eller vedligeholde et domæne, altså hvorvidt domænet er ?parkeret?.

Finder google så du af, at domænet er blevet parkeret , kan de, og vil de højst sandsynligt, trække domænet ned i ratings.

Tilbage til toppen


Hvilke Nøglesider er vigtige?

Stort set alle sider i dag har en terms of service, privacy og en contact side. Der bliver arbejdet meget med dette, da det vil være fordelagtigt i googles øjne, hvis man er meget åben omkring de her ting, så google kan forstå, hvad det handler om. Falske sider vil nemlig ofte undlade disse ting.

Det er i høj grad noget, som kan øge autoriteten og troværdigheden hos en side, hvilket er essentielt når man arbejder med en side.

Tilbage til toppen


Hvad er Breadcrumbs?

Breadcrumbs betyder brødkrummer på dansk, hvilket hænger sammen med, at hvis man udforsker undersider til en side, så vil google kunne se din sides arkitektur, og hvordan den hænger sammen. Det vides ikke helt om dette er et direkte ranking signal, men det anbefales helt klart, at de såkaldte brødkrumme stier, de fungerer.

Man bør med andre ord altså have arkitekturen på sin side i orden, så google kan finde de nødvendige informationer.

Tilbage til toppen


Hvad er Site Reputation?

Site Reputation handler om, hvordan din side er repræsenteret på andre sider. Her arbejder man f.eks. med sider som Yelp, google reviews eller lignende, som altså anmelder forskellige sider. Er din side repræsenteret positivt på sider som disse, så kan det altså hjælpe din side med, at få højere ratings.

Er d u derimod ikke ret godt repræsenteret på disse sider, kan det være skadeligt for dine ratings.

Tilbage til toppen


Hvad er Ankertekster?

Ankerteksten er den tekst, der står på et link. Det er specielt spændende i SEO fordi, at det er et meget stærkt ranking signal. Hvis ankerteksten til dit link er ?bil? så fortæller det google, at den side du linker til handler om biler.

Man kan dog få fingrene i klemme, da man, hvis man bruger den samme ankertekst mange gange, kan gøre google mistænksom, og hvis man har en tekst på dansk, men ankerteksten er engelsk, så vil det også vække googles opmærksomhed.

Tilbage til toppen


Hvad er Bad Neighborhoods?

Bad neighborhoods kan oversættes på den måde, at deler du ip-adresse med en masse hjemmesider, som i googles øjne anses som værende dårlige hjemmesider, så kan det altså have konsekvenser for din side på den måde, at google generaliserer hjemmesider, med samme ip-adresse, og du vil derfor rangere dårligere.

Du behøver derfor ikke selv have gjort noget forkert, men arbejder en anden på din ip-adresse f.eks. med blackhat SEO, og bliver straffet for dette, kan det altså også gå ud over din side.

Tilbage til toppen


Hvad er et Gæsteindlæg?

Et gæsteindlæg kan være et indlæg på en blog hjemmeside, som du ikke selv ejer. Det handler i princippet om, at du tager kontakt til ejeren af blog hjemmesiden og spørger vedkommende, om du må få lov at udgive noget på deres side.

Udover at det giver noget mere eksponering, så kan det altså også have den værdi, at du kan være så heldig, at få et link med fra siden til din egen side.

Tilbage til toppen


Hvad er Linkjuice?

Linkjuice er noget som SEO eksperter har en meget stor kærlighed til, og jo mere der kommer ind på ens sider, jo bedre. Det er et begreb som udtrykker, hvordan linkenes værdi flyder videre gennem din side.

Linkjuice er ikke opgjort i fakta, men det er derimod et godt billede på, hvad der sker når man linker via eksterne hjemmesider, eller om ikke andet, hvad effekten kan være af det. Flyder der derfor meget linkjuice ind på din side, vil det altså være en meget fordelagtig ting.

Tilbage til toppen


Hvad betyder TLD for SEO?

TLD er en forkortelse for Top Level Domain og kan være et ranking signal, i dine lokale ?efforts?. Hvis du f.eks. gerne vil målrette dit SEO mod England, så bør du gå efter et .uk domain, og hvis det er Tyskland, bør du gå efter et .de domain. Såfremt det er muligt, bør du altså gå med et landespecifikt TLD.

Der kan være tilfælde, hvor det ikke er lige så nemt som det lyder, men det er altså klart et forsøg værd.

Tilbage til toppen


Hvad er Link Velocity?

Link Velocity er et udtryk som beskriver hastigheden af de links du får, eller det flow af links du får, ind til din side. Har du f.eks. et link, der refererer til din side i en uge, og så to den næste, og tre i ugen efter det, så har du altså en positivt stigende link velocity.

Går det derimod den anden vej, har du en negativ link velocity, hvilket vil være et signal om, at din side ikke klarer sig så godt, som den måske tidligere har gjort, og det kan altså trække dine rankings ned i søgemaskinen.

Tilbage til toppen


Hvad er en SPLOG?

SPLOG er en forkortelse for Spam Blog, hvilket nogle SEO eksperter ikke er specielt begejstret for, da det ikke er til gavn for ret mange samtidig med, at google er blevet bedre til, at adskille spam blogs fra normale blogs.

Det fungerer på den måde, at man har en side, hvorpå man tilføjer en masse spam indhold, og er i mange tilfælde maskinskrevet, hvilket kun gør det nemmere for google at genkende.

Google er selvfølgelig ikke ret begejstret for splogs, hvilket ikke det kritisabelt at arbejde med.

Tilbage til toppen


Hvad er Rank Brain?

Rank Brain er et begreb, som beskriver Googles kunstige intelligens. Det lyder lidt specielt, men det fungerer på den måde, at den er placeret på googles egen side, og holder øje med, hvordan du opfører dig når du søger på noget.

Her har time-on-site og bounce rate igen noget at skulle have sagt, da det er sådan noget som dette, som rank brain holder øje med og konkluderer ud fra.

Er man derfor set som en god og troværdig side, hos googles rank brain, har man også en væsentligt større chance for, at rangere bedre i søgemaskinen.

Tilbage til toppen


Hvad er Bounce Rate?

Bounce rate er et udtryk, som både kan være rigtig svært at tracke, men som også er utrolig vigtig for domænets rating.

Hvis man klikker ind på en side, og går ud af den igen uden at have klikket yderligere rundt på siden, vil dette i manges øjne blive kategoriseret som et bounce. Bounce rate er altså et samlet udtryk, for det antal af besøgende, som bouncer ud af en side, altså folk, som relativt hurtigt forlader siden igen.

Tilbage til toppen


Hvad er Time on Site?

Oversætter man time on site til dansk, hedder det tid på siden, og så har man næsten allerede svaret på, hvad det betyder. Time on site bliver nemlig brugt til at holde øje med, hvor lang tid en bruger opholder sig på en landingsside.

Det er dog ikke nok bare at være på siden, der skal nemlig også klik til, før google tilstrækkeligt kan registrere, hvor længe en bruger egentlig er på siden. Time on site er en rigtig vigtig faktor til, at ranke højere i søgemaskinen og jo længere tid en bruger er på siden, jo mere fordelagtig vil det være.

Hvis man bruger længere tid på siden fortæller det nemlig google, at siden har haft noget relevant indhold at byde på, og at siden derfor har skabt mere eller mindre værdi for brugeren.

Tilbage til toppen


Hvad er Pogosticking?

Pogosticking er et begreb, der refererer til en bruger, som bouncer frem og tilbage mellem sider. En pogostick er på dansk en kængurustylte, og pogosticking er altså et negativt begreb, da man ikke ønsker at en bruger bouncer ud og ind af en masse forskellige af ens sider.

Det vil nemlig betyde, at man ikke tilbyder noget, som er i brugernes interesse, og det vil google jo selvfølgelig reagere på, ved at rangere siden lavere i søgemaskinen.

Tilbage til toppen


Hvad er Dwell Time?

Dwell Time er et udtryk, som ligger sig meget af et andet udtryk, nemlig time on site, da disse to i princippet beskriver det samme.

Dwell time er nemlig også et udtryk for, hvor længe en bruger er inde på en given hjemmeside. Igen vil mere dwell time på en side skabe bedre placeringer, hvorimod lidt dwell time på en side kan skabe ringere placeringer.

Lidt dwell time på en side vil nemlig fortælle google, at brugeren ikke fandt siden relevant, og ikke skabte værdi.

Tilbage til toppen


Hvad betyder QDF?

QDF er en forkortelse af Query Deserves Freshness og henfører til hvorvidt en søgeforespørgsel har fortjent friskhed. Ved nogle søgeord har man brug for, at det rigtige resultat er helt friskt, hvilket betyder, at det man søger efter gerne skal være friskt, nyt og relevant. 

Dette er med formålet, at skabe så meget værdi i søgningen som muligt.

Tilbage til toppen


Hvad betyder QDD?

QDD er en forkortelse af Query Deserves Diversity, og betyder at søgeforspørgslen fortjener noget diversificering eller noget adspredelse.

Det skal forstås på den måde, at hvis man søger efter noget, som kan være et homonym for noget andet, så kan man altså ende ud med, at få et helt forkert søgeresultat frem. Så derfor fortjener disse selvfølgelig, at blive adskilt.

Hvis man derfor søger på noget, som i princippet også har en anden betydning, skal man selvfølgelig have den egentlige søgeintention frem i søgningen.

Tilbage til toppen


Hvad er DMCA Complaints?

DMCA er en forkortelse af Digital Millennium Copyright Act. Hvis du derfor er udsat for en DMCA complaint mod dig, så kan det, og vil det helt sikkert også, trække dig ned i google.

Hvis du selv har copyright på f.eks. billeder, og du ser nogen bruge det uden tilladelse, kan du indsende en DMCA complaint til google, og de vil så kigge sagen igennem.

Man kan beskytte sine billeder eller lignende, så andre ikke misbruger dem, eller bruger dem uden tilladelse.

Tilbage til toppen


Hvad er Lokal SEO?

Lokal SEO er et udtryk for, hvorvidt man finder lokale resultater, hvis man søger på noget bestemt på google. Leder man f.eks. efter en murer, og derfor søger murer på google, vil det ikke være specielt relevant, at der kommer søgeresultater fra København eller Skagen frem, hvis er bosiddende i Esbjerg.

Der er flere forskellige måder at arbejde med dette på, en af dem er ved, at arbejde med googles Pigeon update, som er nævnt og forklaret i et tidligere afsnit.

Tilbage til toppen


Hvad betyder Social Signals?

Social Signals er et udtryk for de signaler du sender til brugeren, og hvordan andre interagerer med dit brand . Det kan f.eks. være antallet af likes, followers eller kommentarer. Det er endnu ikke officielt en ranking faktor hos google, men det er det hos bing, så der er en sandsynlighed for, at det nok også er hos google.

Det kan altså være alt, der giver brugerne og google et indblik i, hvad andre synes om din side, eller lignende.

Tilbage til toppen


Hvad er et Brand Mention?

Brand Mention er en betegnelse for, hvor meget ens virksomhed, eller domæne bliver nævnt hos andre virksomheder, eller f.eks. i nyhedsartikler eller udsendelser. En ranking faktor, som kommer lidt af brand mentions er, hvor mange der søger på din virksomhed, altså dit domænes navn.

Det vil selvfølgelig være fordelagtigt, hvis der er mange, der søger på det og mindre fordelagtigt, hvis der ikke er mange, der søger på det. Brand Mention er f.eks hvis du får presseomtale af dit domæne og firma, men uden link.

Tilbage til toppen


Hvad er "The Google Dance"?

The Google Dance er et lidt sjovt begreb, som både kan relateres til hele SEO branchen, og hvad det handler om, men som mere specifikt også kan relateres til den process, hvor google skal uddele placeringer i søgemaskinen. Det kan altså udtrykkes som den svingom man har med konkurrenrende domæner, om topplaceringerne i søgemaskinen.

Det er lidt forskelligt, hvor meget konkurrence der er om placeringerne, men selve konkurrencen og kampen om topplaceringerne kaldes altså for the google dance.

Tilbage til toppen


Unnatural influx of links

Unnatural influx og links kan oversættes til dansk, så det betyder en unaturlig tilførsel af links. Det kan f.eks. være, hvis man vælger at købe en hel masse links, og kvaliteten af disse links, ikke er specielt gode.

Det er som sådan ikke skidt, at have rigtig mange links, det kan være meget fint, men hvis det er mange dårlige links, kan det være skadeligt for dit domænes placering. Det er altså kvaliteten der bestemmer, og ikke så meget kvantiteten, så har man derimod gode links, behøve det ikke være så skidt.

Det behøver altså ikke at have så meget at sige, hvor mange links du har.

Tilbage til toppen


Hvad er Poison Anchors?

Poison ankers kan oversættes til giftig ankertekst, og er et begreb for, at hvis du bruger nogle meget underlige ankertekster i forhold til dit emne, så kan google altså godt tro, at du er blevet hacket og på den måde lukke dig ude af søgemaskinen.

Det sker ofte, hvis du lige pludselig linker til noget, som er meget unaturligt, og google kan altså smide dig ud af søgemaskinen, for at beskytte brugerne og deres oplevelse når de bruger google.

Tilbage til toppen


Hvad betyder Disavow?

Disavow links er en måde, hvorpå man kan fortælle google, at man gerne vil undgå nogle bestemte links. 

Der findes i dag to måder man kan benytte sig af dette på, og det er, hvis man f.eks. har lavet noget SEO tidligere, som man ikke ønsker at lave mere, eller hvis man bliver tilsendt links, eller støder på links, som man egentlig gerne vil undgå.

Google kan på den måde gå ind og sørge for, at man ikke bliver sat i kontekst med disse link.

Tilbage til toppen


Hvad er Search Intent?

Search Intent kan oversættes til søge intentioner, og er et begreb som kommer af, at når man søger på google, så har man ofte nogle intentioner, og de intentioner vil google gerne opfylde så godt som muligt. Det der er med search intent er, at der i nogle tilfælde kan være forskellige søge intentioner, til det samme søgeord.

Hvis jeg f.eks. søger på en film, vil der komme en masse facts op om filmen, skuespillere, årstal osv., og hvis mine intentioner var at købe filmen, vil jeg nok blive skuffet. Man bør derfor tænke over, hvad ens intentioner er, når man søger på google.

Hvis man tænker lidt ekstra over intentionerne når man søger, vil man sandsynligvis også få mere præcise resultater frem i søgemaskinen.

Tilbage til toppen


Google General Guidelines

Google General Guidelines er alle de normer og regler, som google gerne vil have at man følger, når man benytter sig af SEO, opretter en hjemmeside eller lignende. Der er ret mange, men de er altså rigtig gode at sætte sig ind i, da man vil få meget mere ud af, at arbejde sammen med google, end at arbejde imod google.

Google ændrer løbende, og tilføjer nye regler og normer i takt med, at de bliver klogere. Derfor vil det også være en stor fordel, hvis man konstant holder sig opdateret, så man ikke får fingrene i klemme.

Tilbage til toppen


Hvem er Google "Fred"?

Google Fred er en algoritme fra google, som går efter sider, som er meget præget af annoncer, reklamer eller lignende, som blokerer for sidens content, altså sidens indhold.

Fred er ikke det officielle navn for denne algoritme, men mere et kaldenavn blandt brugere. Hvis man f.eks. arbejder meget med affiliate links på sin side, uden at gøre brugeren opmærksom på det, kan man risikere at få Fred algoritmen på nakken.

Google Fred er ligesom mange andre af googles algoritmer til for, at beskytter brugerne og skabe bedre oplevelser for dem , når de benytter sig af ydelserne. 

Tilbage til toppen


Google Payday Loans Update

Denne update fra google er kommet i tre forskellige faser, og det er lidt forskelligt, hvad de forskellige faser har fokuseret på, den første fokuserede meget på spam i form af søgeord, den næste var mere fokuseret på spam sider og blackhat links, og den tredje var igen mere fokuseret på søgeord.

Denne algoritme skal beskytte forbrugeren mod spam og uønskede sider og søgeords resultater.

Tilbage til toppen


Hvad betyder Crawling?

En crawler er et program, som kan hoppe ind på din side, og læser det indhold der er på siden. Det er ikke kun google der har en crawler, men mange andre søgemaskiner har også en crawler til, at gå igennem sider og summere indholdet, som er på siden.

Bing og Tools er eksempler på andre programmer, som også benytter sig af en crawler.

Tilbage til toppen


Hvad betyder Linkbait?

Link bait kan oversættes til "madding til links" og skal forstås på den måde, at du kan lave noget indhold, som fungerer som link bait.

Det kan være du udgiver noget nyt, eller noget indhold der er så godt, at det strømmer ind med links, uden du behøver at gå ud og opfordre til det. Det kan også være indhold der er så godt, at det bliver nemmere at tiltrække links.

Dette vil anses som værende rigtig fordelagtige links i og med, at de er uopfordret.

Tilbage til toppen


Hvad betyder Orphan pages?

Oprhan Pages kan oversættes til "sider uden forældre" og bliver også kaldt for dark posts.

Det er sider, som google har svært ved at finde, og er ikke anbefalesværdigt. Hvis den søgende ikke finder siden, eller har svært ved at finde siden, så fortæller det i princippet google, at denne side ikke er vigtig. Hvis man derfor får et link fra et orphan page, vil dette altså meget sjælendt være et godt link.

Tilbage til toppen


Hvad er Robots.txt?

Robots.txt er en fil der kan kommunikere til google, hvis der f.eks. er nogle sider, som du ikke vil have indekseret. Hvis du har noget stående i robots.txt, så kan google godt indeksere det, men de må ikke læse det.

Har du altså en side, som google ikke må se, kan du skrive det i robots.txt. Det kan også bruges, hvis du gerne vil have fjernet en bot, eller lignende.

Det kan derfor også tolkes som en services, som f.eks. kan fjerne ting, som du ikke er tilfreds med, ikke bare ikke ønsker forbundet med din side.

Tilbage til toppen


Hvad er ALT tekst?

Alt tekst kan du bruge, så snart du smider et billede op, hvis du f.eks. skal fortælle blinde mennesker, hvad der er på siden. Alt tekst bruges altså til at fortælle brugere, hvad der er på siden.

Alt tekst er en forkortelse for alternativ tekst, altså hvis et billede ikke bliver indekseret, vil der komme en alternativ tekst ind istedet for. Det kan være vigtigt, hvis man har med større landingsider, men det er ikke så vigtigt, at det er et krav.

Tilbage til toppen


Hvad er Bait And Switch?

Bait and Switch er et term, som beskriver, at du fisker efter noget, og så skifter du landingssiden ud. Lige så snart du ranker på noget, kan du så skifte det ud med sider til casino, kviklån eller lignende.

Hvis du f.eks. lige er begyndt at ranke godt på, lad os sige hundemad, og så med det samme udskifter landingssiden med f.eks. sider til casino, kviklån eller lignende, så vil dette være et eksempel på bait and switch. Man kan også tolke det, som at lokke rankings til, og så skifte med det samme man får dem.

Dette er derfor en Blackhat metode, og er ikke eftertragtet af google, og der vil derfor ikke gå lang tid før, at google opdager det og gør noget ved det. 

Tilbage til toppen


Hvad er Negativ SEO?

Negativ SEO var mere dominerende i gamle dage, hvor det handlede om at bygge dårlige links, og ligge dem over på konkurrenterne, hvor de så ville trække konkurrenterne ned i søgemaskinen.

Man kunne altså på den måde øge sin egen position i forhold til konkurrenterne ved, at trække dem ned i søgemaskinen.

Idag snakker man om, at det ikke rigtig kan lade sig gøre, og hvis det kan, så vil det være kortsigtet, da google er blevet klogere. Negativ SEO er derfor et begreb for de måder man kan benytte til at trække konkurrenter ned.

Tilbage til toppen


Hvad er en Impression?

En impression i forbindelse med SEO er et udtryk for en eksponering, i googles search console. Det beskriver altså antallet af gange folk har søgt på det, som du gerne vil rangere på.

Det er den mest korrekte metode til, at tjekke dette på. Det er et værktøj, der næsten er nødvendig at kende til, hvis man arbejder med SEO, og er altså at finde i google search console.

Så hvis du arbejder med SEO, og ikke kender til dette, kan du med stor fordel bruge lidt tid på, at sætte dig ind i dette.

Tilbage til toppen


Hvad er Keyword Stuffing?

Keyword stuffing er endnu en ting, som blev brugt meget før i tiden, og er et begreb for, at man fylder et tekst med søgeordet for, at rangere højere på det søgeord.

Det ligger sig lidt op af keyword density, da man før hen brugte keyword stuffing i seo-tekster , for at øge sin keyword density. Google er ikke glad for dette, og har samtidig også algoritmer, som går ind og straffer tekster, som benytter sig af keyword stuffing.

Keyword stuffing fungerer derfor langt fra lige så godt idag, og man får nu meget mere ud af, at skrive tekster målrettet med brugere, og ikke målrettet mod google.

Tilbage til toppen


Hvad er Link Love?

Link love kan fortolkes på den måde, at hvis man skriver noget på en andens side, så kan kan ejeren af siden sende noget link love tilbage ved, at linke til ens side. På den måde får man altså link love i retur, for en god gerning på en andens side.

Link love beskriver altså, hvordan man skaber værdi for andre, ved f.eks. at sende link love videre til andre.

Tilbage til toppen


Hvad er et Organisk link?

Et organisk link er et link, som opstår helt naturligt, når folk begiver sig på internettet. Organiske links er meget eftertragtet, og er det modsatte af linkbuilding , som er placeret links. Jo flere organiske links man får, jo mere vil man altså få ud af sine links.

Organiske links er noget, som mange SEO folk er rigtig glade for, da de kan skabe rigtig høj værdi for den side, som man får et link til.

Tilbage til toppen


Hvad betyder at Scrape?

At scrape er direkte oversat til ?at skrabe?, og er baseret på information. Et eksempel kunne være, at du laver en liste over alle frisører eller lignende, hvor du så skal bruge åbningstiderne for disse. Du går derfor ind og finder åbningstider fra deres hjemmesider, og på den måde, tager du altså information fra andres sider.

Det kan selvfølgelig også være andre informationer end åbningstider, men det er altså ganske enkelt et udtryk for, at skrabe information fra andres sider, til eget brug.

Tilbage til toppen


Hvad er et Earned link?

Et earned link er, som det fremgår af ordet, et link man gør sig fortjent til. Der er flere måder at tolke det på, nogle mener det er meget det samme som et organisk link, som opstår helt naturligt, og så er der andre der mener at det er et link man får, fordi man har rigtig godt indhold.

Beder du altså andre om et link, er det ikke et fortjent link. Et earned link er altså et link du ikke selv har bedt om, men gjort dig fortjent til.

Det er derfor også et værdifuldt link, da det er en indikator for, at du på en eller anden måde har relevant nok indhold til, at andre vælger at linke til dig.

Tilbage til toppen


Hvad er en Doorway Page?

Doorway pages er sider, der udelukkende er lavet til bots, som crawler på din side. Doorway pages bliver oprettet med en intention om, at skabe søgemaskinetrafik, og kan sagtens bare være en side fyldt med information, som google gerne skal læse.

De er ofte sat sådan op, at kommer der en bot ind på side, så bliver den på siden, men kommer der en bruger ind på siden, bliver de vist videre til en salgsside. Doorway pages er en blackhat SEO strategi, og frarådes derfor, da det er meget uønsket af google, og kan bidrage til, at trække din side ned i rangerering.

Tilbage til toppen


Hvad er E-A-T?

E-A-T er en forkortelse af Ekspertise, Autoritet og Troværdighed. Dette er ekstremt vigtigt at have styr på i alle tilfælde, men specielt hvis du befinder dig i en branche, hvor du har med folks helbred, økonomi eller lignende at gøre med.

Har du ikke styr på dette vil du sandsynligvis opleve, at din side ikke rykker sig ret meget, eller måske rykker sig i den forkerte retning.

Ekspertise, Autoritet og Troværdighed er nemlig alt samme med til at sørge for, at brugeren får den bedst mulige oplevelse, og hvis brugerne er glade, så er google også.

Tilbage til toppen


Hvad er Cache?

Cache er, hvis du laver en gemt og hurtigere version af din hjemmeside, så din side bliver hurtigere og nemmere at begive sig på for brugere.

Problemet er, at det ikke er dynamisk, hvilket vil sige, at hvis du ændrer nogle få informationer, så skal den altså ind og hente yderligere informationer, og vil derfor ikke gå så hurtigt, og det kan på den måde godt være en smule bøvlet.

Tilbage til toppen


Hvad er Https?

Har man et https, så har man et ssl, hvilket betyder at de data som brugeren sender til websiden er krypteret og potentielle hackere får derfor ikke noget ud af, at få fat i dem. Https, kan derfor beskrives som en mere sikker forbindelse, men det er samtidig også en direkte rangering faktor hos google.

Har du derfor dette, så har du altså også en slags sikkerhedsnet til forbrugerne, hvilket mange sætter ret stor pris på.

Tilbage til toppen


Hvad er et Dødt link?

Et dødt link kan forstås på to måder. Den første er, at du linker til en side, som ikke længere er aktiv, men som måske før har været aktiv.

Det kan samtidig også være en side, som slet ikke eksistere længere, og du vil derfor ende med en 404 fejl. Dette er skadeligt for din SEO, da det skaber en dårlig brugeroplevelse. Den anden er, at alt dit link juice går tabt, hvis du har et dødt link.

Tilbage til toppen


Hvad er et Deep link?

Et deep link er det modsatte af et forside link. Det typiske ved deeplinks er, at du linker helt ned til den landingsside, som der er tale om og altså ikke bare til forsiden. Det kan f.eks. være, at du linker direkte til en produktkategori eller lignende.

Dette ses ofte, hvis personen som linker til dette, gerne vil vise den helt nøjagtige side der er tale om, hvilket der selvfølgelig kan være forskellige årsager til.

Tilbage til toppen


Hvad er et Redaktionelt link?

Et redaktionelt link, er et link, som mange SEO eksperter er meget begejstrede for. Det ligger lidt i ordet hvad det er, nemlig et link, som kommer fra en redaktion.

Får man derfor et link fra f.eks. BT, politikken eller børsen, så er det altså et redaktionelt link, da det stammer fra en redaktion. Ofte vil linket ligge som en del af indholdet, f.eks. i form af en tekst eller lignende.

Redaktionelle links kan være rigtig effektive til at skabe trafik, hvilket selvfølgelig er meget ønsket.

Tilbage til toppen


Hvad er en Google Bomb?

Google bomb er en måde hvorpå, at SEO folk, som har en agenda, hvor flere går sammen om at lave det samme. 

Ofte vil det være fra nogle, som har adgang til et større netværk, hvor de så er flere om, at manipulere lidt med google. Et eksempel på dette er, at hvis man f.eks. går ind og skriver ?idiot? på google, så vil der altså komme et billede frem af Donald Trump.

Dette er selvfølgelig en smule kritisk, da google godt kunne tænkes, at komme i problemer med dette.

Tilbage til toppen


Hvad er en Featured Snippet?

Featured Snippet kan oversættes til ?fremhævet uddrag?, men kaldes ofte også for placering nul i SEO verdenen. Det er når google klipper lidt i hjemmesider, og sætter det direkte ud i søgemaskinen.

På den måde kan folk altså få svar på deres forespørgsel, uden at klikke ind på den givne side. Man behøver ikke ligge nummer et for, at få featured snippets, man kan også ligge nummer syv, og stadig få det, men ligger man derimod nummer 20 eller derned efter, skal man nok ikke regner med, at kunne få det.

Tilbage til toppen


Hvad er Google Sitelinks?

Et sitelink er de undersider til en overordnet side, som du selv ejer. Søger du f.eks. på Nutimo, vil der komme forskellige underkategorier op, som også hører under denne side. Det kan være sider som om os, jobs eller lignende.

Det tillader altså brands at rangere på samme søgeord, med flere forskellige aspekter, ad deres egen hjemmeside.

Tilbage til toppen


Hvad er Newsjacking?

Newsjacking er begreb som beskriver, at du hopper med på vognen om en bestemt historie. Du tager altså en bold, der allerede ruller og skubber lidt ekstra til den. Hvis medierne f.eks. kører på et emne, og du i takt med det kører lidt på de her emner, kan du muligvis få noget PR og nogle links.

Det kunne være en stor historie om en eventuel skandale eller lignende, som du så benytter muligheden for, at køre en smule med på.

Tilbage til toppen


Hvad er Link Churn?

Link churn bliver ofte koblet sammen med Churn rate, hvilket beskriver frafaldet af kunder fra måned til måned. Link churn fungerer lidt på samme måde, så hvis du en måned har en masse indgående links, så kan du måske forvente at nogle af disse forsvinder hver måned.

Det kan være meget svært og måske også umuligt at kontrollere, men man bør alligevel holde lidt øje med det, da det siger en del om, hvilken udvikling siden kan tænkes at være i, og om der eventuelt skal gøres noget ved det.

Tilbage til toppen


Hvad er Long Tail?

Long tail nævnes i forbindelse med søgeord, hvor der både er tale om long tail og short tail. Long tail er søgeord, hvor man tilføjer flere søgeord for, at få en mere præcis søgning. Short tail er derimod et enkelt eller meget få søgeord. Long tail er derfor mere en frase af søgeord.

Long tail er meget overset, men stadig meget vigtig, hvis man ønsker det mest præcise resultat af en søgning.

Tilbage til toppen


Hvad er Manual Review?

Manual review er når google kommer forbi en side, og manuelt gennemgår den. Det kan f.eks. være, hvis man har et PBN eller en spam blog, så kan man altså blive anmeldt af andre til google, hvor de så manuelt går ind og ser på, om siden har et eksistensgrundlag.

Hvis siden ikke har det, kan de blive flagget, og alle links fra siden vil derfor ikke være noget værd. Man kan dog anmode google om, at tjekke ens side igen, hvis google har fjernet en side.

Tilbage til toppen


Hvad er Linkbytte?

Linkbytte er egentlig imod googles retningslinjer, men er på trods af det stadig brugt af forskellige SEO folk i branchen.

Google siger nemlig, at man hverken må købe, sælge eller bytte links. Hvis en ejer af en side, kontakter en ejer af en anden side og de så internt aftaler, at man bytter retten til at få et link fra den andens side, og man vil så få et link igen.

Det er altså et link for et link, og kan egentlig godt tolkes som blackhat SEO, men er dog stadig en strategi, som stadig bliver brugt.

Tilbage til toppen


Hvad er en Virtuel Server og Dedikeret Server?

Virtuel server er f.eks. en server på One og Unoeuro, som du så deler med andre, hvorimod en dedikeret server er en server, som kun er tilegnet dig.

Problemet med virtuelle servere er, at man deler IP-adresse, så hvis nogen af dem du deler severen med laver noget lort, i googles øjne, så går det også ud over dig, og dine rangeringer.

Derfor er fordelen i at have en dedikeret server, at man ikke bliver udsat for noget, som et udfald af, hvad andre laver.

Tilbage til toppen


Hvad er et Link Directory?

Link directory kan oversættes til ?link katalog?, og er, hvor man tilføjer sin hjemmeside til dette katalog, og får dermed et link til sin hjemmeside. De branchespecifikke kataloger er ikke så risikable, så der er ikke den store grund til, at være varsom med dem.

Der vil altså komme et link til din side, og google kan dermed finde din side.

Tilbage til toppen


Hvad er Search Reputation Management?

Search Reputation Management bliver også ofte forkortet SRM. Hvis man så søger på f.eks. Jensens Bøfhus, vil du sikkert få en masse negative nyhedshistorier frem.

Her kan du så gå ind og arbejde med, så du får de historier du gerne vil have knyttet til dit brand, længere op. Det kan gøres, hvis du gerne vil skubbe noget skidt ud, men er meget svært, og vil tage meget lang tid.

Det behøver dig ikke kun være dårlige historier, man kan også gå ind og manipulere med andre faktorer, som kan gøre ens side mere fordelagtig.

Tilbage til toppen

Tjek de her tilbud!

Seneste upload på YouTube:

Hør alle afsnit af Organic Growth

Du finder vores podcast afsnit her

 
Organisk Vækst Community
Facebook Gruppe
Ansøg medlemskab
https://nutimo.dk/podcasts
 
profil billede

Simon Elkjær

Stifter af Nutimo Consult
Telefon: (+45) 71 99 50 54
Mail: [email protected]